Kämpar vidare med Patrick...

19.06.2023

Veckan som varit har vi lagt mycket tid på den psykiska biten. Patrick Tie har tränat men inte som han brukar göra.Veckans jobb har inneburit lugn fart för vagn men desto längre sträcka. Bägge jobb denna vecka har han efter uppvärmning joggat på 3 varv på milebanan där vi succesivt ökat farten. Tränaren kommer att lätta honom i balansen för att se hur det fungerar. Vi ger det en vecka till med samma träning och test med lättare balans innan vi kollar på lopp.
2023-06-25

Vi har fortsatt på den inslagna vägen med psykiskt arbete hela veckan. Att arbetet gör nytta råder ingen tvekan om för han är mycket lugnare och jättetrevlig att köra samtidigt som han rör sig mycket bättre.
Vi har gjort några justeringar på honom och balansmässigt blev det bra. Vi har inte testat barfota ännu utan ska göra det i veckan. Han har inte fått tagit lugnare utan tränat ordentligt men på ett annat vis. Vi kör jobben i mycket längre sträcka och i lägre farter. Svaret har blivit att hela hästen har tagit sig mer samman och blivit lugnare men känns fortfarande väldigt stark.
Vi ska även testa honom ett jobb i monté (travridning) för att se om han tycker om det. Till saken hör att tjejerna har berättat han är mycket svårare att få över i galopp när de tränar under sadel. Han vill trava och han gör det bra.
Nu med lättare balans är han fortfarande på sig men betydligt lindrigare. Hans största problem är i accelerationsmomenten då han viftar med sina hovar i en iver att öka. Om han då slår på sig på sina knän så kan det kännas samtidigt som han kommer ur rytmen. Därav galoppen. Han har samma rörelsemönster med lättare balans men om vi har jobbat upp det harmoniska i honom och ger en mjukare startsträcka så kommer det psykiskt minska att han slår på sig och därav kunna trava hela vägen.
Balansmässigt tror jag också att monté kan passa honom bra. Med en ryttare på ryggen blir han automatisk tyngre fram och får en annan hållning i kroppen. Vi har sedan starten haft tankar på monté men styrkemässigt har han inte varit redo för det. Nu är det annorlunda och nu kan vi göra ett test som kan spegla ett rättvist utfall.
I skrivande stund har vi anmält Patrick till Tingsryd den 7/7. En fördel med just Tingsryd kan vara att det är en milebana, dvs 1609m på ett varv. Det betyder långa stora svängar och långa raksträckor. Det går snabbare på dessa banor men det bjuder inte in till någon stress som mindre 1000 meters banor kan göra.