Everton stäms av Premier League-klubbar

19.11.2023

Premier League-klubben Everton fråntas tio poäng för att ha brutit mot ligans ekonomiska regelvärk men nu hopar sig ytterligare mörka moln för klubben.

Enligt Daily Mail kommer tre klubbar att stämma Everton på hela 300 miljoner pund (närmre fyra miljarder kronor), något de klargör i ett gemensamt brev till Premier League. Klubbarna det rör sig om är Leeds, Leicester och Burnley, de två förstnämnda åkte ur Premier League förra säsongen och siffran är baserad på drygt 100 miljoner pund klubbarna menar att de gått miste om genom att åka ur Premier League.

Leicester och Leeds är missnöjda med att Everton inte straffades redan förra säsongen, något som hade kunnat hålla dem kvar i ligan. Motivet bakom Burnleys agerande uppges vara solidaritet med Leicester och Leeds samt att de anser att Evertons påstådda regelbrott hade inverkan på att de åkte ur serien säsongen innan.

Skulle stämningsansökan gå igenom väntar än tuffare tider för Liverpool-klubben.

Daily Mail skriver att klubbens ägare, 777Partners, inte har råd att betala summan de skulle krävas på och att klubben i sådana fall skulle försättas under förvaltning. Skulle detta ske riskerar Everton ytterligare nio poängs avdrag, något som gör att de skulle halka efter rejält i tabellen och hamna på minus fem poäng.

Everton slutade på 17 plats i Premier League förra säsongen, två poäng före Leicester som åkte ur på 18 plats.

Även Chelsea och Manchester City riskerar poängavdrag rapporterar The Times som utreds för brott mot samma regelverk.