Vilda EM-fester kopplas till ökad smittspridning

14.07.2021

Under EM har miljoner britter samlats på uteserveringar och barer för att se sitt landslag. Flera matcher har också spelats på Wembleystadion i London, där England förlorade mot Italien i finalen på söndagen.

Sedan landet lättat på vissa av restriktionerna har många britter njutit av sina nya friheter - men det har också gjort att spridningen tagit fart igen.

Siffrorna börjar närma sig andra vågens nivåer. På tisdagen rapporterades 36 000 nya fall, det högsta antalet sedan januari.

Ökningen kopplas till den så kallade deltavarianten. Storbritannien har valt att främst använda Astra Zenecas vaccin, som tros ha sämre effekt på den muterade virusversionen. Men trots den ökade smittspridningen planerar regeringen att fortsätta med återöppnandet av samhället. Måndag den 19 juli - som kallas "Freedom Day" i Storbritannien - kommer alla bindande restriktioner att hävas.

Premiärministern Boris Johnson uppmanar folk att ändå ta det lugnt och använda ansiktsmasker och arbeta hemma om de kan.

Beslutet får hård kritik från experter. Över 1 200 experter och läkare har skrivit under ett brev i vetenskapstidskriften, där Boris Johnson anklagas för att vilja uppnå flockimmunitet "genom massinfektion", skriver The Indepenent. De menar att regeringen medvetet vill att unga ska bli smittade så att de snabbare når flockimmunitet.