Turkiska fansen stoppas

10.06.2021

EM-premiären bjuder på Italien mot Turkiet i Rom. Men de turkiska fansen stoppas från matchen - och missnöjet är stort.

"Det har nästan blivit en diplomatisk kris", rapporterar Giampaolo /La Gazzetta dello Sport direkt från Italien.

De logistiska frågorna kring det stundande mästerskapet har varit många sedan coronapandemin bröt ut i mars förra året.

Uefa har stått fast vid ursprungsplanen att sprida ut matcherna över hela Europa, men det har länge varit oklart hur det kommer bli med supportrar på arenorna.

Under torsdagen stod det klart att Italien, som arrangerar tre gruppspelsmatcher och en kvartsfinal på Olympiastadion i Rom, endast kommer att tillåta inresta fans från Schengenområdet på grund av smittoläget.

Det här har väckt starka reaktioner.

"Frågan exploderade i Turkiet och har nästan blivit en diplomatisk kris" rapporterar Giampaolo direkt från Rom. Relationen mellan länderna har varit spänd sedan Italiens premiärminister Mario Draghi i april kallade den turkiska presidenten Tayyip Erdogan för "diktator".

Italiens förbundskapten Roberto Mancini har inte uttalat sig om konflikten kring åskådarna - utan väljer att hylla det turkiska motståndet.

- Vi kör i gång EM ett år för sent, men jag är glad för det kommer bli en bra match. Turkiet har kvalitet och teknik, de vet hur man spelar fotboll, säger Mancini enligt La Gazzetta dello Sport

Mancini har drabbats av ovälkomna bakslag i jobbet att sätta samman sin första mästerskapselva, med skador på Stefano Sensi och Lorenzo Pellegrini.