Spaniens mittfältsstjärna drabbad av Covid-19

07.06.2021

Sverige ställs mot Spanien den 14 juni i EM-premiären. Under söndagen meddelade det spanska landslaget att man har åkt på ett rejält bakslag inför premiärmatchen - Barcelona-stjärnan och lagkaptenen Sergio Busquets har testat positivt för covid-19. Landslaget meddelar vidare att övriga spelares tester, i den senaste testomgången, var negativa.

Landslagets medicinska team har nu vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att följa Uefas corona-protokoll, som tillkommit med anledning av pandemin. Busquets har isolerats från övriga i landslaget. De som har varit nära Busquets kommer också att isoleras.

Spanien har sitt EM-genrep planerat till på tisdag mot Litauen i Leganés. Då kommer inte A-landslaget till spel med anledning av detta, utan i stället U21-landslaget under ledning av U21-förbundskaptenen Luis De la Fuente.

Uefa har tidigare meddelat att landslag som drabbas av "allvarliga skador eller sjukdomar" före sin första match i turneringen får göra obegränsat antal ändringar i truppen. Spelare som testar positivt för covid-19 eller bedöms ha varit i närkontakt med en coronasmittad person tillhör kategorin spelare med "allvarlig sjukdom" och kan alltså bytas ut.

Enligt den spanska tidningen AS kommer även Portugals landslag att sättas i karantän, som en följd av Busquets positiva test. Portugal träningsspelade i fredags mot Spanien (0-0) och flera spelare var i närkontakt med Busquets.