Solvalla får nya grannar

09.03.2019

Det har dragits i långbänk under många år, men nu verkar den nya stadsdelen Solvallastaden bli verkliget och minst tvåtusen bostäder ska byggas alldeles intill Sveriges Nationalarena för travsport.

Under stadsbyggnadsnämndens möte i torsdags - skriver Dagens Nyheter - fattades det ett beslut om en startpromemoria och där det förutom bostäder (inflyttningsklara 2026) också ingår planer på nya kollektivtrafikförbindelser och en ny entré till Solvalla.

- Det blir en levande stadsdel med skola, butiker och annan service. En ny stad i staden, säger Joakim Larsson (M) stadsbyggnadsborgarråd till Dagens Nyheter.

Solvallas nya stadsdel har varit på tapeten länge och redan 2012 smiddes det planer och förra året hoppades Stockholms stad vara igång med Södra Solvallastaden.

Egen hållplats

Om alla bitar faller på plats kommer också Solvalla få en egen hållplats när tvärbanans Kista-gren är utbyggd från Norra Ulvsunda till Helenelund. Tidigare har det funnits uppgifter om att trafiken sätts i rullning 2023.

I slutet av november ifjol tecknade Stockholms Travsällskap ett avtal med fastighetsbolaget Balder om försäljning av mark i den nya stadsdelen.

- Det här avtalet ger Stockholms Travsällskap ekonomiska möjligheter att vidareutveckla Solvallaområdets unika kvalitéer. Det ska bli oerhört spännande att i nästa steg konkretisera Solvallastadens innehåll tillsammans med Balder, sade Markus Gustafsson, ordförande för Stockholms Travsällskap, i samband med försäljningen och banans verkställande direktör Jörgen Forsberg fyllde i:

- Det är väldigt glädjande att vi äntligen rott affären i hamn, det ger oss goda förutsättningar för framtida investeringar. Vi vill fortsätta att utveckla travsporten i Stockholm med en modern arena som klarar de ökande kraven från såväl sportens utövare som från våra besökare.