Så in i h-vete korkat…

Regeringen meddelade vid en presskonferens att man avser att reglera spelmarknaden under coronaepidemin. Nu kommer svaret från oppositionen: "Det här kändes som ett populistiskt utspel, mer än en vilja att skapa förändring", säger John Weinerhall, moderat riksdagsledamot.

Under torsdagsmorgonen kom socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi med förslag på förordning. Nu bemöter oppositionen det förslag som regeringen lagt på bordet och som ska ut på remiss.

- Vi är väldigt skeptiska till den nya föreskriften som är tänkt att börja gälla från 1 juni, den kommer drabba hästnäringen i stort. Det är väldigt många som spelar för mer än 5.000 kronor i veckan, som inte är problemspelare, som bidrar enormt till hästnäringen. Detta är fel väg att gå, det blir en reglering som slår mot helt fel kategori, och det är en reglering som riskerar slå undan benen på många mindre företag inom hästnäringen i förlängningen, säger riksdagsledamot John Weinerhall, Moderaternas talesperson i frågan.

Inom travet har man klarat sig bra även efter omregleringen i och med att ATG fortsatt haft en stor del av marknaden för spel på hästsport, men en stor risk med detta är att storspelare istället letar sig till olicensierade bolag som försöker slå sig in på marknaden. Då försvinner egentligen allt det som omregleringen var till för, det blir mindre säkerhet för spelaren, konsumentskyddet är lägre och till råga på allt betalar de olicensierade bolagen inte skatt i Sverige. Poängen med omregleringen var att få kontroll på spelmarknaden, det var att se till så att svenska folket kunde känna sig trygga. Den poängen försvinner med överregleringar.

Om man vill komma åt de som har spelproblem och hjälpa den kategorin, då är det höjda anslag till Spelberoendes Riksförbund och liknande som vi anser är vettigare åtgärder. Det här kändes som ett populistiskt utspel, som bara handlar om att stärka sin egen opinion snarare än att på riktigt skapa förändring.

- Faktum är att detta inte bara skulle innebära en förändring på spelmarknaden, det skulle innebära en försämring, vilket är djupt olyckligt. Förslaget är urbota korkat.