Nya riktlinjer efter Brexit?

26.04.2020

Fler inhemska spelare i Premier League - färre importer.

Det är riktlinjerna som ska diskuteras för att stärka det engelska landslaget. Klubbar som Chelsea och Manchester City kommer att drabbas allra värst.

Det är inte bara coronapandemin att tänka på utan nu förbereder Premier League och FA (engelska fotbollförbundet) sig för fullt för ett liv efter brexit. De två organisationerna håller nu på att bygga upp riktlinjer som ska gälla efter Storbritanniens uttåg ur EU, som fullbordas 31 december i år.

Enligt brittiska Mirror är det framförallt en detalj som de båda parterna inte verkar komma överens om, antalet inhemska och utländska spelare som ska tillåtas i varje klubb.

Man vill utöka antalet inhemska spelare

I nuvarande format får Premier League-klubbarna ha maximalt 17 utländska spelare i sin 25-manna trupp. Resten måste vara inhemska.

Med inhemska menas spelare som tillhört engelska klubbar i minst tre år innan de fyllt 21 år - oavsett nationalitet.

Premier League och FA vill vända på det och har två olika förslag på hur formatet istället bör se ut efter brexit:

Premier League: 14 av 25 spelare ska vara inhemska. Maximalt 11 utländska.

FA: Minst 17 av 25 spelare ska vara inhemska. Maximalt 8 utländska.

De båda organisationerna är överens om att utländska spelare kommer att behöva ett särskilt arbetstillstånd - ett så kallat "green card" - för att få spela i Premier League

Vem eller vilka som i framtiden kommer få ett sådant arbetstillstånd kommer att bero på kriterier som antalet landskamper och hur konkurrenskraftig liga spelaren i fråga kommer ifrån.

Exempelvis har en etablerad landslagsspelare från en av de europeiska toppligorna större chans att erhålla ett "green card" än en okänd spelare från en andradivision. Premier League vill fortfarande kunna roffa åt sig de största spelarna världen över, medan FA vill värna om det engelska landslagets framtid, och vill säkerställa att så många egna spelare som möjligt får chansen, för att därmed göra landslaget konkurrenskraftigt i framtiden.

Oavsett vad som blir det slutgiltiga beslutet kommer flera klubbar behöva anpassa sig till de nya riktlinjerna. Bland annat Chelsea och Manchester City som har en större mängd utländska spelare jämfört med antalet inhemska.