Parlamentet ska debattera 51-procentregeln

20.05.2021

Efter Super League-fiaskot lyfts nu frågan i det brittiska parlamentet. De flesta har koll på historiken kring projektet Super League vid det här laget. Tolv storklubbar, däribland flertalet engelska, gick ut med att man framöver tänkte bryta sig loss från Champions League och i stället spela i en nystartad liga kallad Super League.

Men efter massiva protester så drog sig klubbarna ur en efter en och i dagsläget är det bara Juventus, Real Madrid och Barcelona som formellt inte sagt att man inte längre är med på projektet, som får anses vara begravet för den här gången.

Framför allt i England medförde klubbägarnas agerande massiva protester och bland annat fick matchen mellan Liverpool och Manchester United skjutas upp efter stora protester utanför Old Trafford, där ett antal hundra personer dessutom tog sig in inne på arenan.

I efterdyningarna av Super League-fiaskot har det även startats en namninsamling gällande att införa en form av 51-procentsregeln även i England. En regel som bland annat finns i Sverige och Tyskland och som innebär att medlemmarna alltid har majoritet.

Totalt har över 105 000 personer skrivit under vilket gör att det brittiska parlamentet nu måste ta upp frågan till debatt i parlamentet. Nu står det också klart att debatten kommer att hållas den 14 juni i år. Vad som blir utfallet och om det sker någon konkret förändring är än så länge därför för tidigt att sia om.