Mesut Özil kvar i Arsenal

13.08.2020

Den mycket hårt kritiserade Mesut Özil har ett år kvar på sitt kontrakt med Arsenal.

- Min position är tydlig: jag stannar kvar här till den sista dagen av mitt kontrakt, säger 31-åringen till The Sun.

Det har snart gått sju år sedan Mesut Özil lämnade Real Madrid för Arsenal. London-klubben betalade 47 miljoner euro, omkring 480 miljoner kronor, för tysken som sedan ankomsten till England har varit en av lagets absolut största stjärnor.

Men de senaste säsongerna har inte gått som varken Özil själv velat eller klubben. 31-åringen har kritiserats för sitt spel på planen - och han har även kritiserats för att han sa nej till att sänka lönen när klubben blödde som mest ekonomiskt under coronakrisen.

I en lång intervju med The Sun tar nu Özil bladet från munnen och öppnar upp om det som har varit.

- Som spelare vill vi alla bidra, men du har rätt att veta vad som händer och var pengarna tar vägen, säger Özil om varför han valde att inte sänka sin lön.

- Det var många frågor som var obesvarade. Jag hade varit okej med att sänka lönen om allt var tydligare, men det var det inte. Vi tvingades till att ta ett beslut väldigt hastigt. Det gick för snabbt och det var för mycket press. Och jag vägrade. Jag har skyldigheter till min familj här, i Turkiet och i Tyskland. Jag har mina välgörenhetsorganisationer och projekt som vi jobbar med.

Özil fortsätter:

- Personer som känner mig vet hur generös jag är. Och så vitt som jag vet så var jag inte den enda som vägrade att sänka lönen - men det var bara mitt namn som kom ut. Jag tror det är för att personer har velat knäcka mig under två års tid, för att göra mig olycklig. De vill måla upp en bild som inte är sann. Det är möjligt att det påverkade mig på planen, jag vet inte. Men jag är inte rädd att stå upp för vad jag känner är rätt.

Özil spelade inte en minut för Arsenal sedan fotbollen återupptogs i juni. London-klubben spelade då 13 matcher, Özil var på bänken vid två, resten var han utanför truppen. Delvis beroende på en ryggskada.

- Jag respekterar tränarens beslut men efter omstarten fick jag aldrig chansen att visa vad jag går för. Vad som än har hänt de senaste två säsongerna så är jag glad och stark mentalt. Jag ger aldrig upp. Jag vill hjälpa laget och fajtas för det. Om jag är i form så vet jag vad jag kan göra på planen.

Özil tjänar 350 000 pund i veckan, knappt fyra miljoner kronor, och hans kontrakt med Arsenal sträcker sig över nästa säsong. Nyligen uppgav Mirror att Arsenal är berett att betala delar av 31-åringens lön för att han ska lämna. Men det har han inga planer på.