Manchester C dubbelbestraffas

02.06.2020

Manchester C kommer med största sannolikhet att bli avstängt från spel i Champions League. Klubben får böta dryga 300 miljoner kronor och stängs av från spel i Champions League för de två kommande säsongerna.

Men det är inte det enda straffet som klubben kan få. Enligt The Independent kan klubben nu också straffas med poängavdrag i Premier League, eftersom brotten mot Uefas regler även innebär att klubben brutit mot den engelska ligans liknande finansiella regelverk. Enligt tidningen är ett poängavdrag för City "högst troligt".

Samtidigt ska poängavdraget inte komma att bli så hårt att City riskerar att åka ur Premier League och en tvångsdegradering ska inte heller vara aktuellt, även om det finns möjlighet i regelverket att skicka ner en klubb hela vägen till League Two. Manchester City ligger i dagsläget tvåa i Premier League, 22 efter serieledande Liverpool och klubben har 27 poäng ner till West Ham som ligger på nedflyttningsplats.

City svarade i går Uefas straff med ett pressmeddelande på sin hemsida där de bland annat skrev följande:

"Manchester City är besvikna men inte överraskade av Ueafas tillkännagivande".

City har även flaggat för att de kommer att överklaga straffet från Uefa i idrottens skiljedomstol, Cas.

Utredningen mot City har handlat om att klubben misstänkts ha brutit mot Financial Fair Play-reglerna genom att ägaren Sheikh Mansour skjutit in mer pengar i klubben än vad som är tillåtet av reglerna, genom att klubben slöt sponsoravtal med Ethiad och tre andra sponsorer från Abu Dhabi. Sponsoravtalen värderades upp till 118,75 miljoner pund, vilket i sig är drygt 1,5 miljarder svenska kronor.