Jubel i busken - Newcastle har sålts

08.10.2021

Newcastle United är snart världens rikaste fotbollsklubb. Enligt The Times säljs Premier League-klubben för 3,6 miljarder kronor. "Klubben har sålts med omedelbar verkan", skriver Premier League i ett pressmeddelande.

När Manchester City och Paris Saint-Germain fick nya ägare från Förenade Arabemiraten respektive Qatar ritades fotbollskartan om. Nu ser det ut att vara Newcastle Uniteds tur. Premier League-klubben köpas loss av den saudiarabiska investeringsfonden PIF.

Tidningen skriver att saudierna, med kronprinsen Mohammed bin Salman i spetsen, betalar nära 3,6 miljarder kronor för att ta över klubben.

Affären var på tapeten redan förra sommaren, men förhandlingarna strandade. Dessutom har Saudiarabien legat i en djup konflikt med Qatar-ägda beIN Sports, som innehar tv-rättigheterna för Premier League.

Nu verkar det som att konflikten, som renderade i en fyra år lång bojkott, har lösts och Saudiarabien har lovat att stänga ner de piratsajter som sänder Premier League olagligt.

Enligt The Times tar den saudiarabiska investeringsfonden nu över 80 procent av aktierna. Samtidigt ska man ha lämnat in skriftliga löften till Premier League om att det inte är den saudiarabiska staten som kommer ha inflytande över klubben.

Den saudiska investeringsfonden värderas till 320 miljarder pund, vilket gör dem till fotbollsvärldens överlägset rikaste ägare. Tvåa på den listan är Manchester City, vars ägare Sheikh Mansour, är god för, i sammanhanget, blygsamma 23 miljarder pund