Idrottsvärlden står still - men ATG kör på...

17.03.2020

Covid-19 "har satt fast sina klor" och lamslår samhällen runt om i världen just nu och det påverkar naturligtvis även idrotten. I stort sett samtliga sporter har skjutit upp sina respektive ligor och framtiden är oviss.

Coronaviruset har spridits som en löpeld i världen och konsekvenserna är i det närmaste ogreppbara. I stort tar idrotten sitt ansvar och ställer in/skjuter upp sina evenemang. Inte minst när det visat sig att spelare och ledare drabbats och är smittade.

Detta bör ju också gälla travsporten kan tyckas men som i vanlig ordning går sin egen väg. D-vligt svagt och fullständigt respektlöst av Svensk Travsport och ATG.

Italien, är det europeiska land som drabbats hårdast så här långt, var först med att skjuta upp sitt ligaspel och i takt med att viruset spridits har i stort sett alla andra länder tagit efter.

Det är så klart inte bara fotbollen som påverkas utan samtliga sporter.

I USA har NHL, MLB och NBA pausat sina säsonger och här i Sverige kom i förra veckan beskedet att ishockeysäsongen avslutas. Det innebär att ingen mästare kommer att utses i SHL och kvalen ställs in. Inga lag kommer således att varken flyttas upp eller ned, serierna kommer att vara intakta nästa säsong. Ett beslut som inte gillas av alla.

Fotbolls-EM flyttas

Det är inte bara ligaspelet som drabbas utan även större evenemang ligger i farozonen. En del idrotter har redan ställt in sina planerade mästerskap (så som bandy-VM) och fler lär följa, kommande ishockey- VM lär exempelvis knappast spelas.

Sommarens stora händelse, fotbolls-EM, skjuts upp till sommaren 2021. Beslutet kom i tisdags och var väntat, det ger också en möjlighet till att Champions League och Europa

League kommer att färdigspelas i sommar enligt UEFA:s plan.

Här och nu är det dock främst ligorna som drabbas och ur spelsynpunkt slår det så klart hårt mot spelbolagen. Nu till helgen är exempelvis Stryktipset inställt, det finns helt enkelt inga objekt.

Det är första gången i spelets historia som en omgång ställs in, vilket säger en hel del om situationens natur. När det varken spelas fotboll, ishockey, handboll eller någon idrott över huvud taget går det heller inte att erbjuda spel.

Det är en osäker tid just nu och det är många frågor men färre svar. Vad händer till exempel om ligorna inte kan återupptas? Kommer då Liverpool att utses till mästare i Premier League eller stryks hela säsongen? Tar West Brom och Leeds steget upp till Premier League?

Framtiden får utvisa, klart är i alla fall att corona-viruset påverkar oss alla och idrotten är inget undantag.

Till alla våra besökare - Var rädda om Er och sköt om Er

Curre