Huvudsponsorn Unibet ger tummen ner

13.05.2020

Vår allt i allo "spelministern" Ardalan Shekarabi (S) vill ändra i spellagen men har fått väntat motstånd från ett flertal håll.

Svensk Elitfotboll, vars huvudsponsor är Unibet, ger tummen ner.

I morgon torsdag är tanken att regeringens förslag på förordningar i spellagen ska röstas igenom. Förslagen på förändringar presenterades i april och är tänkta att gälla året ut.

De tillfälliga ändringarna (tre delar: stärkt skydd för konsumenter, stärkta förebyggande åtgärder och att stänga ute aktörer som tillhandahåller olagligt spel) skulle bland annat innebära en insättningsgräns för kunderna på 5000 kronor per spelkonto och en gräns för spelbolagen att erbjuda max 100 kronor i bonus. Anledningen är primärt att regeringen menar på att coronapandemin skapar risker för ökat spelberoende och de här åtgärderna tror man ska få effekt.

Flera spelbolag har redan kristiserat förslaget som man menar ökar andelen spelare som väljer att satsa sina pengar utanför licenssystemet. Som bekant har redan ATG stora problem med utländska aktörer som spelar på toto-spel i veckorna, inte minst V64.

Ge de bolag som visat sig villiga att ta ansvar också möjligheten att göra det, via dialog med berörd Licensmyndighet, i stället för politisk detaljstyrning som riskerar att ge helt fel effekter.