Gigantisk förlust för Premier League

09.06.2020

Engelsk fotboll genomgår sin största ekonomiska kris i modern tid. En ny rapport visar att klubbarna gick med sju miljarder kronor i förlust förra säsongen, skriver Irish Times.

Många fotbollsklubbar, där publiktillströmningen till matcherna är en vital inkomstkälla, går på knäna under rådande coronapandemi.

Samtidigt visar en ny rapport, baserad på analysföretaget Vysybles färska siffror, att den engelska fotbollen redan förra säsongen var rejält illa ute. Tillsammans gick de 20 Premier League-klubbarna nämligen med sju miljarder kronor i förlust

Coronaviruset har inte orsakat engelsk fotbolls ekonomiska kris, däremot kommer den att påskynda den, säger analysföretagets direktör Roger Bell enligt tidningen.

Enligt Bell är det primärt klubbarnas bristande omdöme som ligger till grund för krisen, som beskrivs som den värsta på många, många år. Han menar att klubbarna, i takt med att tv-pengarna har ökat, dragit på sig alldeles för höga kostnader.

Rapporten visar att även den näst högsta divisionen i det engelska ligasystemet, The Championship, dras med liknande problem. Ännu saknas siffror från fyra av de 20 klubbarna. Ändå kan man konstatera att klubbarnas gemensamma förlust för föregående säsong landar på drygt fyra miljarder kronor.