FIFA ger riktlinjer

07.04.2020

Nuvarande fotbollssäsonger ska i möjligaste mån spelas färdigt.

Spelarkontrakt och transferfönster kommer att flyttas fram och förlängas i den mån det behövs.

Det här är den största utmaningen som fotbollssporten och dess industri någonsin stått inför. Utan matcher tappar klubbarna enorma intäkter främst på biljettsidan. Sändande tv-bolag har på flera håll hamnat i konflikt med ligorna för uteblivna betalningar. storklubbar har enats med spelartrupp och -fackförbund om att sänka spelarlöner. I vissa fall har det genomdrivits med hjälp av respektive lands lagstiftning, i andra fall har det skett mer eller mindre frivilligt.

Frigörs inte från kontrakt

Utgångspunkten är att pågående säsonger ska spelas klart och ges företräde framför kommande säsonger, främst i de länder där säsongen går över höst/vår, med ett tolv veckor långt transferfönster under uppehållet på sommaren.

Enligt Fifas nya riktlinjer flyttas slutdatumet för de spelarkontrakt som ursprungligen går ut den 30 juni fram till den pågående säsongens nya slutdatum, som sannolikt kommer att variera beroende på olika länders coronasituation.

Spelare som tillhör en klubb fram till 30 juni kommer alltså, enligt Fifas rekommendationer, inte att frigöras från sitt kontrakt förrän säsongen är färdigspelad. I de fall en spelare skrivit ett nytt kontrakt med en annan klubb i en annan liga inför kommande säsong har nuvarande klubb möjlighet att behålla hen fram till dess att serien är färdigspelad.

"Prioritet ges till den första klubben att kunna slutföra pågående säsong med sin ursprungstrupp, för att garantera de inhemska ligornas integritet", skriver Fifa.

Förlänger transferperioden

När varje ligas transferfönster öppnas är ännu inte klart, men Fifa väljer att förlänga perioden från nuvarande tolv till 16 veckor.

När det kommer till ersättning och löner uppmanar Fifa de inhemska ligorna att använda sig av nationell lagstiftning och ömsesidiga överenskommelser:
"Det som måste undvikas är att olika parter drabbas på helt olika sätt trots att alla befinner sig i en liknande situation, oavsett om besluten tas i nationella domstolar, arbetsdomstolar eller Fifas juridiska instanser".

Fifa kommer att godkänna de överenskommelser som spelarkommittén och deras juridiska instanser anser vara rimliga, sett till bland annat klubbarnas ekonomi.

- Det är pragmatiska lösningar och nationell flexibilitet som är ledorden, säger en källa inom Fifa till Sportbladet.

Frågan om Fifa ska lätta på plånboken och hjälpa ekonomisk hårt ansatta klubbar och förbund har rests på slutet. Från Zürich säger man att den frågan är "nästa steg i processen".