FC Köpenhamn sparkar Ståle Solbakken

10.10.2020

FC Köpenhamn har haft en tuff höst - uttåg i Europa och ligger långt ner i den danska ligatabellen. Nu får managern Ståle Solbakken ta smällen. Han sparkas med omedelbar verkan.

Ståle Solbakken avslutade spelarkarriären i FC Köpenhamn och har sedan haft två långa och framgångsrika sejourer som manager. Först under åren 2006-2011 och nu sedan 2013.

Efter att ha tappat gruppsegern i Europa League gick laget dock vidare med ett nödrop och lyckades gå vidare i utslagningsrundorna. Man slog ut Celtic och turkiska Besaksehir och fick ge sig först efter förlängning mot Manchester United i kvartsfinalen.

Men hösten har varit tung. Det blev uttåg ur Europaspelet och efter fyra omgångar i den danska ligan har FCK bara skrapat ihop fyra poäng. Ledande Bröndby har tolv.

Det har jäst ett tag i klubben och Ståle Solbakken sa själv för någon vecka sedan att han accepterade om man tog bort honom, men att det vore fel att kasta bort allt det klubben byggt upp.

Nu säger ordföranden Bo Rygaard så här till klubbens hemsida:

- Ståle är utan jämförelse den mest framgångsrika managern i klubbens historia med en imponerande resultatlista. Alla, som är en del av FCK, är skyldiga Ståle ett stort tack för den enorma insatsen han har gjort för klubben och de resultat han skapat. Vi måste dock konstatera att resultaten under 2020 inte har varit tillfredsställande och det tar vi nu konsekvensen av.

- Varje epok har sin avslutning och vi känner att tiden nu är att nya krafter träder till och bygger vidare på det starka fundament Ståle och hans team har skapat. Det har varit ett svårt beslut både faktamässigt och känslomässigt, men vi har tänkt oss för länge och grundligt och menar att detta är det bästa i den situation vi är i.

Tills vidare tar U19-tränaren Hjalte Bo Børregaard över som manager med tidigare lagkaptenen William Kvist som assisterande.