Ekonomisk kris i Arsenal

02.07.2019

Det ekonomiska läget i klubben är sämre väntat än väntat. I februari hävdade Daily Mirror-reportern John Cross att Arsenals ledning meddelat tränaren Unai Emery att han under sommar kommer att få laborera med en transferkassa på i sammanhangen ödmjuka 400 miljoner kronor. Sommaren har också inletts försiktigt för Arsenal, som bland annat påstås ha tagit ett kliv tillbaka i förhandlingarna om mittbacken William Saliba efter att franska St Etienne krävt 300 miljoner kronor för att släppa honom.

Arsenal mycket riktigt gått med vinst i sexton år i sträck. Detta har dock berott till stor del på att klubben stått för flera lukrativa spelarförsäljningar (Cesc Fàbregas, Robin van Persie, Alex Oxlaide-Chamberlain för att nämna några). Men på sista tiden har försäljningar inte dragit in lika mycket pengar.

Av de 20 största klubbarna i världen har Arsenal sämst tillväxtökning av alla listade. Om man jämför med några av de viktigaste rivalerna i England, så har Arsenal dragit in 890 miljoner i rena intäkter de senaste två åren - vilket kan jämföras med Liverpools 2,2 miljarder, Tottenhams 1,9 miljarder och Manchester Citys 1,8 miljarder. Den viktigaste förklaringen till detta är att Arsenal gått miste om Champions League-fotbollen två säsonger i rad.

Tränaren Unai Emery har det bekymmersamt som hävdar att "han måste sälja" Mesut Özil, Shkodran Mustafi och Henrikh Mkhitaryan. Även kaptenen Laurent Kosicelny kan vara på väg bort. Allt för att få in friskt kapital till klubbkassan.