Coronaviruset plundrar klubbkassorna

21.04.2020

Ekonomin är redan satt ur balans. Klubbarna i Premier League och Football League har just nu väldigt små intäkter eller inga alls. Det får förödande konsekvenser och många av klubbarna har förhandlat ner sina spelares löner så länge krisen pågår.

De fyra stora inkomstkällorna för klubbarna är: TV-rättigheter, matchdagsintäkter, reklam samt souvenirförsäljning. Störst är TV-rättighetspengarna. Sky Sports och BT Sports äger rättigheterna till Premier League och de kommer inte betala ut full ersättning för en liga som inte spelas färdigt.

De stora klubbarna har troligtvis såpass starka kassor att de klarar sig i några veckor till. Men i de övriga klubbarna börjar det bli kännbart redan nu. I de lägre divisionerna är det riktig kris i flera av klubbarna. Påfrestningen fanns där redan innan corona-krisen i klubbar som Birmingham City, Sheffield Wednesday och Derby County, som alla tre investerat tungt för att nå till Premier League.

I League One och League Two är det inte lika självklart med viljan att slutföra säsongen. Där är inte TV-pengarna alls lika stora. Flera klubbar där menar att kostnaderna för dem att isolera sina trupper på karantänhotell i 40 dagar eller mer blir dyrare än den ersättning de i så fall får från TV-avtalen.

Fotbollen har under många år haft en skenande löneutveckling. Utvecklingen hänger ihop med TV-avtalen. Den här pandemin, tror många kan bli ett uppvaknande för alla klubbägare. Vi kommer att få se en mer balanserad lönekostnad. Vi vet ännu inte när vi har ett vaccin som garanterar att en arena kan fyllas med 50 000 åskådare. Därför kommer klubbarnas ekonomi vara ansträngd en lång tid framöver. Därför kommer snittlönerna troligtvis drastiskt sjunka till mer rimliga nivåer.

Premier League och Football League hoppas att man skall kunna återuppta säsongen i början av juni. Det har dock höjts många frågor kring detta. Vad händer om någon ändå blir smittad? Det laget kan ju då inte spela på 14 dagar eftersom inkubationstiden är sådan. Vad händer om spelare blir allvarligt skadade? Skall de skickas till en redan påfrestad sjukvård? Spelare med astma, kan de spela? Äldre personer i ledarstaber, Roy Hodgson är 72 år, Kan de delta?

Många frågor att besvara och jag tror knappast att ligan kommer att färdigspelas.