Corona-dödsfall knyts till Liverpools Champions League-match

24.05.2020

Liverpool och Atlético Madrid möttes i Champions League trots coronautbrottet. Nu uppger The Sun att 41 dödsfall i covid-19 kan kopplas till matchen.

Den 11 mars slog Atlético Madrid ut Liverpool i Champions League efter att ha vunnit dubbelmötet i förlängning på Anfield.

Men det höjdes skeptiska och kritiska röster både före och efter matchen, dels på grund av att publik tilläts, dels på grund att matchen överhuvudtaget spelades trots coronapandemin. Vidare fick dessutom 3000 supportrar från Atlético Madrid resa till Liverpool för att se åttondelsfinalen, trots att Spanien redan då hade fått sitt första corona-dödsfall samt att landet hade infört vissa restriktioner.

Nu visar siffror som The Sun tagit del av att det inte var särskilt klokt att spela matchen. Tidningen uppger att den statliga sjukvårdsorganisationen National Health Service, NHS, kunnat knyta 41 corona-dödsfall till matchen. Enligt tidningen uppger Edge Health, som analyserar data från NHS, att de som dog gjorde det på närliggande sjukhus 25 till 35 dagar efter matchen.

Mötet var det senaste inom toppfotbollen som spelades inför fullsatta läktare. Samma dag, den 11 mars, vann PSG mot Dortmund på hemmaplan med 2-0. Matchen i Paris spelades bakom stängda dörrar.