Brexit slårt hårt för ligalagen...

13.11.2018

Färre utländska spelare i Premier League? Ja det kan bli konsekvenserna av Brexit och i veckan presenterar det engelska fotbollförbundet FA ett förslag för klubbarna.

Den 29 mars nästa år är det tänkt att Storbritannien ska lämna EU. Till följd av Brexit vill nu FA att de inhemska spelare i Premier League ska bli fler. Detta genom ett förslag som innebär att PL-klubbarna begränsas till max 12 utländska spelare i 25-mannatruppen, till skillnad från nuvarande 17.

Kan bli svårare att få arbetstillstånd

Om FA och klubbarna inte kommer överens, vilket jag tror man inte gör, kan det innebära att spelare från EU-länder får det svårare att få arbetstillstånd. En möjlig påföljd är att EU-spelare skulle få lika stränga krav som exempelvis spelare från Afrika.

Så många som tretton av tjugo lag har fler utländska än inhemska spelare i sina trupper den här säsongen.

Ekonomiskt sett vore detta en katastrof för klubbarna. Idag kan man se 4-5-6 matcher varje helg i TV-rutan. Hur man ska lösa detta återspeglas inte i artikeln från The Times.

Samtliga lag i det som kallas för "the big six" i Premier League skulle drabbas av det nya förslaget. Manchester City och Tottenham har båda 17 utländska spelare i truppen. Chelsea och Liverpool har 16, Arsenal 15 och Manchester United 14.