Breddad spelportfölj ger minus i kassan...

22.02.2019

ATG ser omsättningsmässiga utmaningar på den svenska omreglerade spelmarknaden på kort sikt. Detta till följd av de nya lagkraven som infördes i och med årsskiftet. Det skriver bolaget i bokslutskommunikén för 2018.

Vid årsskiftet försvann ATG:s monopol på spel på hästar, samtidigt innebär den nya lagen att ATG har möjlighet att bredda verksamheten till sportspel och nätcasino.

"Vår strategi är enkel på den licenserade spelmarknaden - vi vill attrahera våra kunder att lägga en större del av sin spelplånbok hos oss", skriver vd Hans Lord Skarplöth i rapporten och konstaterar att en ATG-kund i dag spelar för 24 kronor hos bolaget, medan resterande 76 går till "konkurrenter".

Under rapportperioden har flera svenska speloperatörer vittnat om en skakig inledning på den omreglerade marknaden. Något som även ATG noterat och i rapporten heter det att bolaget ser "omsättningsmässiga utmaningar" på kort sikt.

"Redan under det sista kvartalet 2018 kunde vi se hur de då kommande lagkraven påverkade omsättningen när vi införde dessa, såsom insättningsgränser, obligatorisk registrering, självavstängningsmöjligheter på befintliga och kommande spelområden samt inloggningstidsgränser ", skriver Hans Lord Skarplöth i rapporten.

Under det fjärde kvartalet uppgick spelomsättningen till 3,3 miljarder kronor jämfört med 3,5 miljarder kronor under motsvarande period föregående år.

I det fjärde kvartalet gjorde ATG en förlust om 45 miljoner kronor, jämfört med en vint på 44 miljoner kronor för i motsvarande period 2018.

För helåret blev omsättningen 16 miljarder kronor för helåret 2018, en minskning med 1 procent jämfört med föregående år.

Även årets resultat minskade till en förlust om 127 miljoner kronor, att jämföra med knappt 100 miljoner i vinst under föregående år.

Resultatet påverkade negativ av ett ökat avkastningskrav från ATG:s ägare, trav- och galoppsporten, skriver bolaget i rapporten.