Biologisk "jättebomb"

26.03.2020

Norra Italien hårt drabbat av coronaviruset efter Champions League mötet mellan Atalanta - Valencia och allt fler blickar vänds nu mot San Siro i Milano den 19 februari.

- Bergamos borgmästare Giorgio Gori kallar matchen en biologisk bomb.

Över 7 000 personer i Italien har dött på grund av coronaviruset. Allra värst är situationen i Bergamo, där krematoriet inte längre kan hantera alla döda kroppar och militärens lastbilar får frakta i väg likkistor till andra orter.

Varför blev utbrottet så dramatiskt just där?

Bergamos borgmästare Giorgio Gori har en teori, som han delade med sig av i ett videosamtal med flera journalister i går.

Han tror att matchen mellan Atalanta och Valencia spelade en stor roll.

40 000 supportrar

Den spelades på San Siro i Milano, eftersom Atalantas ordinarie hemmaarena är under ombyggnad. 40 000 fans reste därmed mellan städerna. Dessutom var det en del spanska supportrar på plats.

- Där och då visste vi inte vad som hände. Den första patienten i Italien fick vi den 23 februari och den här matchen spelades den 19 februari. Om viruset redan cirkulerade då blev alla 40 000 på matchen smittade där, säger Giorgio Gori enligt både Marca och The Guardian.

- Vi hade en fullsatt arena där. Och efteråt samlades folk på barerna. Folk var verkligen i närkontakt med varandra den kvällen och viruset kunde spridas från person till person.

Han går så långt att han beskriver matchen som "en biologisk bomb".

Tidigare har även immunologen Francesco Le Foche gjort kopplingen mellan Atalanta-Valencia och coronavirusets spridning i norra Italien.

I en intervju med Corriere dello Sport berättade han:

- Det här var för en månad sen, så tidsmässigt stämmer det in väldigt bra. Tusentals människor firade på läktaren, bara centimeter ifrån varandra. Det var kramar och skrik. Jag kan också tänka mig att många som hade biljett till den här matchen valde att gå, även om de inte kände sig helt friska.

- Med facit i hand var det galenskap att spela den där matchen.

Enligt uppgifter i spansk press blev en tredjedel av Valencias trupp smittad av coronaviruset efter besöket i Milano.

Atalanta vann matchen med 4-1 och gick sen vidare till kvartsfinal i Champions League.